Structured Data Nedir? Hangi amaçla kullanılır?

Ender İmen
4 min readJun 2, 2021

Merhabalar, uzun süredir merak ettiğim ve sonunda fırsat bulup inceleyebildiğim bu konuyu sizlerle de paylaşmak istedim..

Çoğunuz Google’da herhangi bir arama yaptığında ilgili konuyla alakalı bilhassa en üstte çıkan sonuçlarda zengin bir sonuçla karşılaşmışsınızdır. Tabii ki her arama sonucu bu şekilde gelmiyor..

Peki buradaki zengin sonuçtan kastım ne? Görünce çoğunuza tanıdık gelecektir zaten fakat dilerseniz gelin birlikte birkaç resim üzerinden inceleyelim.

Sitelinks Searchbox
Rich Snippet
Recipe Schema

Örneğin bir ürün üzerinden gidecek olursak; ürünlerimizin kaç kez görüntülendiği, kaç oy aldığı, fiyatının ne olduğu, stokta olup olmadığı, beden bilgileri gibi birçok verinin arama sonuçlarına yansıtabiliyoruz.

websitelerimizdeki bileşenler nasıl ki kullanıcılarımızın site içerisinde kolay ve hızlı gezinti yapabilmelerini sağlıyorsa arama motoru botlarının da sitemizi daha hızlı anlamlandırması için bu ayarları yapmak, kullanıcılarımızın karşısına daha anlamlı sonuçlar çıkarılmasını sağlayacaktır.

Resimlerde görmüş olduğunuz kadarıyla buradaki içeriklerin, arama sonuçlarında görüntülenmesi için verilerimizi, bot’ların daha iyi anlamlandıracağı formatlarda sunmamız gerekiyor. Bunun için ise birkaç yöntem mevcut. Bu yöntemleri incelemeden önce buradaki şablonları incelemenizi tavsiye ederim.

Arama motorlarının desteklediği üç farklı yapısal veri formatı bulunuyor.

Bu veri formatları;

formatlarından oluşuyor.

JSON-LD, araştırdığım kadarı ile en yaygın format olarak biliniyor. Tabii ki ben de alışılagelmişi takip edip JSON-LD formatı üzerinde duracağım.

Aslında yapacağımız şey çok da zor değil. Sayfalarımızın sunduğu verileri belirlemek gerekiyor. Örneğin;

Sık Sorulan Sorular(soru/cevap şeklinde), ürün bilgileri, event bilgileri, site bilgileri, kuruluş bilgileri, breadcrumb bilgileri gibi gibi. Bu örnekler arttırılabilir tabii ki. Detaylı listeleye buradan ulaşabilirsiniz.

Yapacağımız şey çok basit! Yukarıda vermiş olduğum detaylı liste içerisinden sizin sitenize uygun olan şablonları belirleyip bu şablonları, uygun veri formatlarında hazırlayıp sayfamızın <head> ya da <body> kısmına yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

Bunu gerçekleştirdikten sonra çeşitli araçlarla hazırlamış olduğumuz veri yapısının, doğruluğunu ve uygunluğunu test edebilirsiniz.

Bu verileri hazırlamanızda size yardımcı olacak araçlara örnek verecek olursak;

Test araçlarına örnek verecek olursak;

Gelin şimdi birlikte FAQPage(Sık Sorulan Sorular) için bir şablon hazırlayalım.

FAQPage.json

Hazırlamış olduğumuz bu JSON yapısını FAQPage(Sık Sorulan Sorular) sayfamızda <head> ya da <body> etiketleri arasına eklemeniz yeterli olacağını söylemiştim. Bot’ların, sayfanızı indekslemesi sonrasında yaptığımız bu düzenlemeler, arama sonuçlarına da yansımaya başlayacaktır…

Aynı şekilde size uygun şablonları belirleyip ilgili ilgili verileri hazırlayabilirsiniz. Burada dipnot olarak bir ekleme daha yapmak istiyorum.

Ürün, breadcrumb gibi içeriği değişken olan veriler için kullanılan şablonları dinamik olarak hazırlamanız gerekecektir. Ve gerekli verileri, sayfa ilk yüklendiğinde hazır hale getirmeniz faydanıza olacaktır aksi takdirde bot’ların değişikliklerinizi okuyamaması söz konusudur.

Elimden geldiğince, çok fazla detaya girmeden anlatmaya çalıştım. Anlaşıldıysa ne mutlu! Yanlış bildiğim ya da yazdığım bir konu varsa doğrusunu öğrenmekten memnuniyet duyarım. Kendinize iyi bakın, sağlıklı günler dilerim… 🎉 ☕

Beni Takip Edin 👍🏽

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/enderimen/
GitHub: https://github.com/enderimen
Twitter: https://twitter.com/imenender

Yararlandığım Kaynaklar

--

--